PULAU PINANG 1833

on Tuesday, June 2

1. PADA tahun 1786, Francis Light dikatakan membuka Pulau Pinang. Benarkah? Sama seperti buku Teks di Singapura yang memulakan sejarah mereka dengan nukilan...Singapura telah dibuka oleh Sir Stamford Raffles pada tahun 1819...mana perginya sejarah Raja-Raja Melayu Johor di Singapura?

2. Dalam kajian penulis, 50 tahun selepas itu ( tahun 1833 ), penduduk Pulau Pinang telah berubah dengan drastik. C.M. Turnbull dalam laporannya ( Political & Statistical Account of the Straits Settlements in the Straits of Malacca, Volume 1 ) melaporkan komposisi penduduk di Pulau Pinang pada tahun 1833.

Eropah/ Keturunan Eropah = 789 orang
Armenia/Yahudi = 21 orang
Melayu = 16, 435 orang
Cina = 8, 751 orang
Chulia ( India ) = 7, 886 orang
Bengali = 1, 322 orang
Siam/Burma = 648 orang
Arab = 142 orang
Parsees(India Utara) = 51 orang


4. Di Seberang Perai ( 1833 ):

Melayu = 41, 702 orang

Cina = 2, 259 orang
Culia (India) = 510 orang
Siam = 405 orang
Bengali = 577 orang

5. ( 2006 )Penduduk Negeri Pulau Pinang mempunyai kepadatan penduduk yang paling tinggi di Malaysia, dengan 2,031.74 penduduk sekilometer persegi di pulau, dan 865.99 penduduk sekilometer persegi di Seberang Perai. Komposisi kaum mengikut bangsa pada 2006 ialah:

* Cina: 635,500 (42.5%)
* Melayu: 612,300 (41.0%)
* India: 148,000 (9%)
* Lain-Lain:
o Bumiputra Bukan Melayu: 5,600 (0.38%)
o Bukan Warganegara: 91,200 (6.1%)

Negeri Pulau Pinang adalah negeri yang mempunyai peratusan etnik Melayu dan penganut Islam terendah di Semenanjung Malaysia.

Pulau Pinang juga mempunyai komuniti Yahudi dan Armenia, tetapi selepas Perang Dunia Kedua dan penubuhan negara Israel, komuniti Yahudi dan Armenia Pulau Pinang hampir lenyap.

Terdapat juga komuniti peniaga Arab, Jerman, Inggeris, dan Belanda di Pulau Pinang, selain itu Pulau Pinang mempunyai golongan ekspatriat yang besar, kebanyakkannya berasal dari United Kingdom, Australia, negara-negara Eropah, dan Jepun.

Bagaimana pula keadaan Pulau Pinang 100 tahun akan datang ?

15 Komen:

Anonymous said...

time tu pulau pinang pun dah jd negara..

syaifulz si pedang said...

hm,thanks for the figures!!
seratus tahun lagi nampaknya terlalu jauh,apa kata 20 tahun lagi..orang melayu pulau pinang dan golongan berpendapatan sederhana khusus di area pulau akan hilang beransur-ansur,yang tinggal hanya yang poket dalam!!kebanyakan akan migrasi ke seberang prai(mainland).Kenapa?
Dari segi pemerhatian saya, ini disebabkan kos harga rumah yang melampau-lampau!!inilah hakikatnya, orang melayu tidak mampu untuk miliki rumah sedemikian yang harga mencecah ratusan dan jutaan ringgit . Cuba lihat sendiri di billboard yang terpampang, kalu dahulu di Batu Maung tiada siapa ingin mempunyai aset hartanah di sana kerana kawasan agak berpaya dan bekas tanah sawah, tetapi keadaan sudah berlainan sama sekali selepas pembangunan projek jambatan kedua.Dapat saya perhatikan pembangunan rancak dalam tempoh 10 tahun yang lepas,banyak kampung-kampung melayu disana dirobohkan,dibangunkan dengan rumah-rumah agam yang semestinya bukan menjadi milik orang melayu,kerana mereka bukan kuasa pembeli,jadi siapakah kuasa pembeli di sini??Tepuk dada tanya selera. Sudah tidak ada lagi projek perumahan kos sederhana di kawasan seperti batu maung,tg tokong, tg bungah,apatah lagi di kawasan seperti georgetown,gurney drive, bayan baru,bukit jambul dsg,yang wujud projek kos sederhana ini tempatnya jauh sangat dengan kawasan pembangunan.
Kalaulah pendapatan isi rumah 4k-5k sebulan, adakah mampu untuk mereka ini memiliki rumah yang berharga 350k-500k ke atas setelah dinilai harga semasa.apatah lagi kalu just 2k sebulan...perlu juga dikira kos sara hidup!!
Mau tak mau mereka ini akan mengambil keputusan perit untuk berhijrah ke seberang perai ada juga hingga ke sg petani.bayangkan ulang alik kerja saban hari!!hujan panas dengan tolnya lagi!!beli plak kawasan jin bertendang, kalu seberang jaya pun dah mahal dah!!tak percaya tunggu pukul 5 ofis hour, then tgk kat feri n jamabatn pp,worst traffic beb!!
Inilah kebenarannya, politik semasa tidak membantu sangat pun dalam hal ini, dipinggirkan kerana ini hanya isu remeh pada mata mereka, kempen pilihanraya kecil lagi penting, debat atau forum lagi best daripada nak layan karenah orang kampung yang perlukan simpati agar rumah mereka tidak dirobohkan, Lim Guan Eng and the gang sibuk plak dengan hub halal(betul ke boleh untung kat negeri???)hehehehe(kata masuk pelabur banyak kat penang,tapi member saya br aja kena teranjang keja),sibuk plak bandar heritage UNESCO la(kotor serupa tu jugak kat georgetown, babi jual depan jalan,sampah dah tinggi mcm komtar,sistem peparitan hancur terus,sungai pinang apatah lagi la,pelacuran still serupa aja kat area lebuh chulia,mana dia YB KOMTAR,keja ke tidur beb) dan ada dengar nak buat tempat khas untk penjalan kaki, WTF is that!!!!(dari teluk bahang ke batu maung tu beb,ada baiknya bangunkan industri pelancongan yang lembap sekarang di penang dengan adanya prasarana marin aquarium,tak perlu nak bgtau LKIM dah ada, sendiri punyalah!!(buat malu kat langkawi aja,tak faham saya kenapa tak begitu kreatif mereka ini),bukan main dijanji gula batu untuk bantu ringankan beban rakyat pp dalam manifesto mereka,hampeh aja, politik tetap politik!baik BN dahulu maupun PR kini,sama aja karenahnya,parti aja beza,maybe BN ok skit kot. cuma harapan saya buktikan persepsi saya ini adalah salah!
Ini pun sama juga dengan kerajaan pusat, suka buat jambatan, kononnya untuk melancarkan trafik, pembangunan serta logistiknya, tetapi harga hartanah yang berada berdekatan akan dimanipulasikan demi keuntungan oleh developers!!siapa yang mangsa?? tidak ada pantauan ke??jangan biarkan rakyat tersiksa khusus yang berpendapatan rendah..banyak lagi sebenarnya kalau nak dikupas tetapi cukup kalau saya berikan salah satunya.

Orang Melayu PP sebenarnya Melayu yang terkuat di Malaysia,kenapa??kerana mereka mampu lagi bertahan dan terus bertahan, tapi sampai bila??


K.O.M.T.A.R= kami orang melayu tak ada rumah

Pejuang said...

Apa2 aje le,
sila klick, pejuang

good man said...

It is undeniable that malays are stupid, incapable and lazy. Why don't they just humbly admit the facts and repent and learn from other races especially Chinese?

What is the point to argue here and wasting time again?

From the first onwards we were merely telling the truths. It wasn't us who think that way but their own Badawi as well.

All malays should go and read the newspaper, even Badawi is ashamed of maintaining the NEP after 34 years of implementing it and these malay baboons are still asking for it.

Even Badawi wanted them to compete on a level playing field.

So what does all these tell the world? It sends a very clear message that it is malays themselves who are incapable and lazy and they don't even want to admit it and make a change!

That is the biggest shame of all.

Can't you see, it is all back to square one. Year in, year out, some talk for half an hour, some one, some two. Some sing, many belt out their most recent released 'pantun'.

After all. Malays are good at that. Suggestions after suggestions, some good, some impossible to realize.

But, do you see any of these materialised? Hardly. Why, why and why???

Because the malays can never change. Never! Why?

The leaders forgot it or were they simply didn't want to address and admit that the actual disease is the malays and the remedy itself is also, the malays. They can never change. What is it about the malays?

Firstly as you all know, they are a lazy species. Since the beginning of time they have been like that. Even the encyclopedia called them as lazy people. I think those British with their accent tried to call them 'malas', and if you put 'y' in, it becomes 'malays'.

Embracing Islam make them a worse lot. Now they have a license to kill anything that gets into their way.

Malays are ungrateful lot. In reality, they just can't live or open their minds for others. When Mahathir said that they are complacent, they put him in jail. When Mahathir encouraged them to learn English language, they got angry with him, saying it is a 'bahasa penjajah'.

When other races 'maju', they got angry with them too. That was why at the end of Mahathir his regime, he said this, "I have achieved greatness as a prime minister, but I only fail in one thing, changing the malays."

Well, nothing to be surprised about anyway since Mahathir is not really a malay, and I guess that was why the malays were angry with him.

Drug abuse, hate, incest, liberal extremism (culture of miniskirts and gay marriages), murder, parochialism, racism, rape, religious fanaticism, snatch theft, spoilt bratty behavior, tribalism, wife abuse, child abuse, all that is associated with the malay race.

To them, malay is the biggest impediment towards building a truly Malaysian nation, and should be chucked into the dustbins of history.

A genetically flawed race cannot be fixed by politically. Nature will take its course and globalization will put them out to pasture.

What have we got now?

Brain drain, economic disparity getting wider, poor education system, racial segregation, widespread corruption, inefficiency and uncompetitive on the government departments and others.

Sad. Sad. Sad. The question asked by many of my fellow Chinese is this - Why can't you just tell the malay peoples to adopt Chinese culture which is superior?

From research, this peninsular was part of the Siamese empire way before these malays from Indonesia invaded it.

Still so thick skin, don't want to go back to Indonesia!

Good Boy said...

Hahahaha the stupid good man...u said Semenanjung is siam hahaha... the truth is Chinese from Chinese Mainland, the poor Chinese from South Chinese, read Lee Kuan YewMemoir's, LKY said im from South China...

Indonesia/Brunei/Singapore/Tanah Melayu.Selatan Thai/Selatan Filipina ia a Malay Empayars...Whenever the British come here , Brtish pecah2kan Empayar Melayu ne to be Singapore , Tanah melayu, Brunei and so on...

The Malay Nusantara same like The Arab Empayar...
Iran/Iraq/UAE/Yaman,Saudi, and all..is Arabs..all Arab...Penjajah yg pecahkan..

China/Taiwan/Hong Kong/...satu famili ma...u balik sana la...

Tia said...

Korporat melayu sebenarnya boleh memainkan peranan penting didalam menangani kepupusan melayu di Pulau Pinang. Kerajaan boleh mewujudkan kem-kem dan institusi yang boleh menempatkan anak-anak melayu. MAWIP juga boleh memainkan peranan. Satu badan keutuhan melayu pulau pinang patut diadakan. Melayu sendiri kena sedar, bukan Pulau pinag sahaja yang menerima nasib iini. Jentayu, please look inti the figures of Ipoh, Petaling jaya, kuala Lumpur, Kelang dan bandar-bandar lain.

AnakPas said...

bagaimana kaedah halus untuk menghalau Melayu?/ dari bandar-bandar besar..macam pulau pinang??/

Senang je..developer buat rumah mahal-mahal seperti RM200K, 300k, 400k, 500k...penuhkan seluruh pulau pinang.Melayu pasti x dapat beli..jadi merempatlah melayu tadi...
Kedua kalu ada tanah sekangkera..ofer dengan harga yang mahal..
Itulah tektik halus dan mudah...

ini juga berlaku di lain-lain negeri seperti di Perak...

Rezab-rezab melayu dah tak main dah...mampus le Melayu..

syaifulz si pedang said...

AnakPas dan Tia, memang benarlah kawasan bandar besar mcm penang, PJ, JB,KL or Ipoh sekarang ni keadaannya mcm ni..sepatutnya developers bumiputera pecahkan monopoli developers yang lain tapi sayangnya mereka pun ada diantara yang mengambil kesempatan untuk membina perumahan elit berbanding perumahan kos sederhana.boleh saya anggap 70% untuk yang mahal nak mampus selebihnya untuk kos sederhana,saja aja kot mengabui mata pembeli seketika,jadi rasanya mcm tak perlu aja 5% diskaun pembelian rumah,kerana orang melayu ini bukan purchasing power untuk rumah elit,licik sungguh pihak developers and the gang,sentiasa making double profit dan tau purchasing power yang sentiasa ada pada golongan deep pocket..tak payah kering tekak berpolitik,slowly but steady cara sopan tapi cunning untuk menghalau orang melayu ni..yang ada tanah diletaknya harga tinggi agar orang melayu rambang mata, tapi nak buat macam mana offer datang dengan price yang cnatik tentulah dijualnya...Orang melayu sepatutnya sedar dari sekarang bangkitlah dari tidur!!bangunkan ekonomi dan sosial anda bukan politik anda.. Inilah dilema orang melayu kurang berkemampuan.Yang kaya ada yang jenguk dan ada buat xreti terus..Sedih juga lihat mereka yang berpendapatan sederhana ini,siang malam membanting tulang tetapi sama juga hasilnya.

Namun saya hormat mereka ini,mereka bukan pemalas seperti yang dinyata oleh Goodman,tetapi disebabkan dahulu sistem pecah perintah yang diamalkan oleh British dari awal permulaan sebelum wujubnya DEB,orang melayu di PP agak payah untuk membangun dan bersaing seperti cina,tak perlu rasanya copycat menjadi cina,bukan semua kualiti yang ada membanggakan,biarlah bangun dengan identiti sendiri.. tapi ada juga komen Goodman yang bernas masih boleh diterima,tetapi pleaselah balik baca buku sejarah or sulalatus salatin ke,buku yang ditulis oleh pemimpin terdahulu dan sebagainya, tanyalah pada pakar sejarah tentang sejarah Malaysia, kepulauan rumpun melayu yang luas, luaskan pengetahuan tentang cina hokkein,melayu,india,ceylon,acheh,yahudi,armenian,arab,sikh,siam ,german dan lain2 lagi di penang,jangan tau tembak mcm peluru AK47,saya tak perlu rasanya nak argue wit u Goodman,just leave it .. waste my time!!Close one eye,this guy also can make a story, itulah kamu!!harap dia faham maksud saya..betul2 buta sejarah!!Kesiannya!!

Orang gaji sikit ni,mereka ini sebenarnya tenaga kerja tulang belakang negara tetapi sentiasa dibelakangi oleh yang dok ada..
Kesian akan nasib mereka, dan pagi ini plak hujan lebat dan angin kencang... tentu ada yang datang dari Penaga dengan motorsikal melintasi jambatan untuk rezeki yang ada dengan hati yang tabah dan cekal..Inilah mereka yang RAJIN BERUSAHA sebenarnya!!!

Jentayu saya suka artikel ini,
tulis la lagi tentang sosioekonomi melayu supaya mereka tak buta dah..

http://bersatuislamelayu.blogspot.com/ said...

mungkinkah Pulau Pinang akan
menjadi negara Penang? jika singapura berjaya membangunkan negaranya yang kecil itu dengan hanya bermodalkan perniagaan HUB (orang tengah) sahaja,tidak mustahil PENANG PUN BOLEH BERJAYA. Pada masa itu tiada lagi orang melayu disana kerana semuanya akan lari ke besar. maka LIM GUAN ENG akan menjadi Perdana Menteri yang pertama dan Karpal Singh Akan menjadi presiden yang pertama....jaga-jaga semua...

Sasha2020 said...

To Good man...
I don't know who you are. But your comment was so stupid and you are actually not even know about this country and history.

Why you said malays are stupid? and why you said the Chineses are great? Why you come out with this statement? Do you think , you are so good? I'm not going to list down a bad things about chinese here. For me, it is not good to mention that here.

Do you know what is NEP all about? This is not for malays only but to make sure the distributions of economy cake is reasonable. The bumiputra is asking for only 30% of the cake and the other 70 % is for other races which is mainly chinese. So, why you chinese are so greedy and wanted the NEP to be abolished??

You said, every races have to compete on the level playing field.
Malay is not synonym with doing business. Chinese is good in doing business. How to compete? If the malays wanted to join chinese company to work and to learn, they stop or discrimminate them by saying " we only take those can speak mandarin". Actually, i noticed , chinese are more racist. You can see what happened in Singapore. Hardly see any malay enterpreneur there. They never bother to help them.
This is what will happened in Malaysia one day. I hope not. That's why, the government have to make sure the distribution of economic cake is reasonable. For me 30% is not enough if we look at the population of bumiputra in Malaysia. But we sacrifice that and we just want 30%. That 70% still not enough for non-bumiputras??

Don't say malays are lazy. Lazy people can be found in any races. Please don't be stupid!!!

Malays are open minded. That's by government(UMNO) allow those people coming to Malaysia to be given a citizenship after the Merdeka. Malays also are not greedy. We just want what was stated in the constitution. Because this is our right.

You chinese if not happy living in malaysia, you can go back to China.
We don't want this tyoe of people here. We only want those who want to live here in harmony, respect other races, know the history well (from where they are coming from), not greedy, follow what was already stated in the constitution, respect the malay rights and last but not least, don't asking or demand something which is STUPID.

Chinese culture is superior?? Superior in what ? Lying, Greedy, Discriminate, Corruption...
If on these, the culture is superior, then i believed.

For your information, the Kepulauan Melayu or Nusantara extending from south Thai, malaysia, borneo, philipine and indonesia. Know your fact well

Thank you...

miya said...

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

ruyom said...

Then let me re-quote Lee Kuan Yew:

Singaporean politician Lee Kuan Yew of the PAP, who publicly questioned the need for Article 153 in parliament, and called for a "Malaysian Malaysia".

In a speech, Lee Kuan Yew bemoaned what would later be described as the Malaysian social contract:

"According to history, malays began to migrate to Malaysia in noticeable numbers only about 700 years ago. Of the 39% malays in Malaysia today, about one-third are comparatively new immigrants like the secretary-general of Umno, Dato Syed Jaafar, who came to Malaya from Indonesia just before the war at the age of more than thirty. Therefore it is wrong and illogical for a particular racial group to think that they are more justified to be called Malaysians and that the others can become Malaysians only through their favour."

Eventually, and Singapore became an independent nation in 1965, with Lee Kuan Yew as its first prime minister.

coolooc said...

Know what malay pig? A suck babi hutan pendatang from Indonesia, pencuri of Tanah Orang Asli, should be caught by all the Chinese whom you have insulted.

They will then pack you in a pig basket, parade you round Chinatown in KL, to let the Chinese pelt rotten eggs, throw shit and pour all the pig shit from the nearby pig farms on your head.

Then let them take you out of your pig basket and roast you over an extremely hot fire until you become barbecued pork. After that chop your stinking carcass and leave it in the streets of rural for all those vultures and crows to feed on. Good riddance to bad rubbish.

Why only malays? You think this country is yours alone? What has the government really done for the pribumis and the Orang Asli? Look at how Umno has screwed up Sabah Indonesians and Filipinos getting citizenship and enjoying the same benefits as you the moment they hop off the boat!

You go ask the government to stop all that then I will stop thinking you are speaking through your asshole.

Podah! You are nothing but a chauvinist malay pig like the rest.

It seems like Malaysia is still not ready for globalisation because of a bunch of anti-social racist morons like you. Our country already independent for so many donkey years but sorry to see still got such shortsighted moron like you.

Bangsa melayu failed in the past 30 years with lots of help from Umno but still failed! Then they blame the Chinese cheat la, marginalise them la, this la that la……….so much excuses! If you are pariah, forever you are pariah!

If you malay pig race lazy, no matter how much with the government help, it will back to square.

For me, I just speak up what I had observed and not like the malay race who is always jealous about other race success. Bad hearted.

What the hell you ask all the Chinese to get out from Malaysia in your comment post? It is proven you are another racist moron bastard!

Malay failure is the fact! It has been happened since 30 years ago and not just now. If you keep on denying it proven again you are just another loser or hypocrite!

Truth - what is so proud of asking Chinese to be like your kind of robbers, liars, cheaters in Malaysia? Kaum tongkat yang langsung tak tahu malu! Yes, you motherf***ker are stupid, lazy, fanatic, thus you need tongkat forever! Dick head!

Kaum tongkat still can survive in most of the zoos overseas. See the UPM red shirt "Orang Utan". At least they could be the laughing stock to this world.

If malays with 50% population in Malaysia none of them success, then I reckon you jump to the sea. That so!

Once again, with you racist pig moron, Malaysia wouldn't go far as far as globalisation is all about!

You are truly one of those Umno babi hutan with shit plastered all over your brain and fulfilling Hang Tuah policy in reverse! With babi hutan like you whose brains are filled with tahi babi - it would be melayu akan hilang di dunia!

oversee said...

Malay history start from Parameswara who escape from Indonesia and settle in Melaka. During his time, Laksamana Cheng Ho visit Melaka seven times.

Melaka need the protection of the China from the invasion of the Siamese. Without Cheng Ho, there won't be malay history, instead you have Siam history.

I pity Malaysian Muslims, you probably are the least free people in this world! Even Indonesian Muslims are allowed to practice apostasy when therecalcitrant.

aston said...

Our current malay generation is racist now because they desperately want to hang on to privileges which I frankly believe it slowly causing the malay race to rot away and become a pathetic race on crutches dependent.

I think that malays are the most stupid idiots on earth - they might have big sized bodies bud in their heads, but they have puny brains.

Thus coming to the conclusion that they are the most stupid black blocks on earth - they are coloured black and stink like a garbage dump.

Does malays ever think twice about their religious? What if yours believe is not what you think!

You malays will rape anybody just for sexual pleasure. You didn't read about the malay who raped his own sister?

Not only that! They yell 5 times per day and expect to go to heaven! After committing so many sins like steal, rape, killing!

Malays are so stupid that deserve to be robbed by their own government. They in fact deserve to be raped as well. Maybe we were better off as British rule Malaysia after all.

Malays are jealous of Chinese, that is why they hate them. Americans are not jealous of Chinese, because they don't need tongkat. They buy a lot of Chinese goods. If they hate, they would have boycott the products. Bodoh!

Oh! Bodoh! Only blind man needs tongkat.

If Americans don't hate the malays, why is there so much bad press against Mahathir when he scolded the Americans? You malays are brainless and never read the newspaper. Everyday special rights here and there……….still like your tongkat so much!

You go to American embassy and see which country now is blacklisted? Did they blacklist Taiwan, Singapore, Hong Kong?

Even the Japanese look down upon the malays because they are just a bunch of fool, corrupt, lazy person who feed on the Chinese income tax for their existence.

The malays want to produce as many pig babies as they want, but doesn't teach them what is honesty, hardworking, civilisation!

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan