PERTEMUAN 10 MATA UMNO-PAS

on Thursday, February 16


Salam Jumaat.
Jentayuabaka melihat beberapa pihak khususnya anak muda tidak mengetahui sejarah UMNO-PAS, sehingga timbul tuduhan sinis kononnya UMNO sangat beria-ia hendakkan PAS di dalam konteks Kerajaan Perpaduan UMNO-PAS.

Sebenarnya usaha ini bukanlah baru, jika sejarah disingkap semula, Pertemuan 10 mata antara pemimpin tertinggi UMNO-PAS sudahpun dimulakan pada tahun 1986 lagi. Ketika itu, UMNO baru sahaja menang setahun Pilihanraya Umum. Antara wakil PAS ialah Allahyarham Yusuf Rawa, Allahyarham Ustaz Fadhil Nor, dan jika tidak silap Cikgu Mustapha Ali (ketika itu Ketua Pemuda PAS).  Di pihak UMNO pula, ketika itu Tun Dr. Mahathir Mohamad dan DS Anwar Ibrahim (Ketua Pemuda UMNO).

Sejarah ini membuktikan bahawa, Rancangan Kerajaan Perpaduan UMNO-PAS pada zaman Pak Lah yang lalu bukan sesuatu yang baru, dan bukanlah kerana UMNO terdesak. UMNO sebagai sebuah parti dianggap bapa kepada orang Islam dan bangsa Melayu di tanah air ini tetap dengan sikapnya sering berlapang dada dan besar hati.

Walaupun Rancangan Kerajaan Perpaduan UMNO-PAS di bawah teraju Haji HAdi Awang, YB Nasharudin Mat Isa, Cikgu Mustapha Ali sekali lagi, Dato' Dr Hassan Ali, juga terlibat YB Sallehudin Ayub jika penulis tidak silap, semuanya tersekat oleh ketidaksetujuan beberapa pihak yang pro-Anwar, pro-DAP dan Pro-Pakatan Rakyat di dalam PAS, namun penulis lihat kebijaksanaan Haji Hadi Awang, ialah dengan membawa usaha-usaha ini di luar PAS.

Maksud penulis, usaha ini diteruskan di luar kepimpinan PAS, maka itu kita lihat Dato Dr Hassan Ali dan YB Nasharudin Mat Isa semakin aktif di luar PAS. Sebabnya sangat mudah, mereka sudah tidak diikat lagi dengan konsep wala' yang tidak tepat penggunaannya (ini kata Ustaz Kazim Elias).

Haji Hadi Awang pun sedikit-sedikit mencubit paha TGNA dan mem'brooom' DS Anwar Ibrahim di dalam Blog beliau.

Semuanya ini kita kena faham , jalan ke arah perpaduan memang berliku.

Selamat membaca.

4 Komen:

Panglima Perang Cyber said...

artikel yang bernas.

Panglima Perang Cyber said...

link anwaraidc yang baru tidak sama dgn link list blog tuan.

mungkin terlepas pandang.

tq

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

ok tqvm sdra panglima, insyaallah perjuangan kita akan disusuli dgn berita gembira, insyaallah, dalam tu maknanya agaknya.

Unknown said...

nice artikel bro....

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung