DS ANWAR RAGU-RAGU

on Sunday, July 8

DS NAJIB, TUN DR. MAHATHIR, TUN ABDULLAH
Menjelang PRU13, kerajaan Persekutuan di bawah kendalian Barisan Nasional sedang menjalankan, membuktikan dan memperlihatkan kepada rakyat Malaysia tentang soal kesungguhan, soal kesedaran dan soal BN sudah berubah selepas rakyat menghukum dalam PRU12.


Perubahan Ketua Setiausaha Negara (KSN) yang baru dengan ucapan penting beliau supaya kakitangan kerajaan memberikan sokongan yang besar kepada DS Najib Perdana Menteri Malaysia adalah satu signal yang penting.


Tanda-tanda fizikaliti seperti kejayaan pembinaan KLIA2, perubahan dalam NST dan Berita Harian dan lan-lain yang saya tak senarai di sini, merupakan beberapa perkara yang besar, yang membuktikan kesungguhan dan keinginan DS Najib dan kerajaan memberi kepuasan kepada rakyat jelata.


Di pihak Pakatan, pengumuman kebarangkalian DS Anwar akan bersara jika pasukannya akan tewas dalam PRU13, masih didiskusi. Pengalaman saya, saya sendiri berfikiran, DS Anwar akan berehat, menetap dan mengajar di Washington DC. Masyarakat India yang beragama Hindu, mempercayai konsep Hukum Karma dan Nirvana. Jika anda membaca pusingan Mahatma Ghandi, anda akan dapati bahawa saat-saat yang DS Anwar alami sekarang ini dikenali sebagai proses roda basikal. Maksudnya, DS Anwar sudah menyedari bahawa pusingan bawah sedarnya sudah sampai dan kedudukannya berada di bahagian bawah roda itu. Masa sebenar DS Anwar ialah pada tahun 2008. Ia sudah berlalu.


Jika pun DS Anwar hendak menjadi Perdana Menteri selepas PRU13, itu akan berlaku jika beliau berjaya membeli DSP Pairin Kitingan. Ini adalah kerana DSP Pairin Kitingan adalah Huguon Siau masyarakat Kadazan di Sabah. Bukannya Jeffrey Kitingan atau DSP Lajim Ukin. Selagi DSP Pairin Kitingan bersama BN, DS Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri Malaysia.


Kebobrokan Anwar ialah, apabila dia menuduh Tun Dr. Mahathir mempertahankan berbillion-billion harta anak Dr. Mahathir, ianya tidak disertakan dengan bukti kukuh. Rakyat akan bertanya mana buktinya. Sedangkan semasa Dr. Mahathir menjadi PM, tidak ada anaknya yang memegang jawatan dalam parti malah tidak dibenarkan. Malangnya, DS Anwar belumpun menjadi PM, tetapi anak dan isterinya sudahpun menguasai kuasa trtinggi di dalam parti dan parlimen, tidak kira pula beliau sendiri sebagai Pemerintah De Facto Pkr.


Dr. Mahathir tidak melakukan pembedahan di luar negara, jauh berbeza dengan DS Anwar yang kononnya hendak melakukan pembedahan di German. Adakah pembedahan itu dilakukan? Adakah racun Arsenik ada dalam badan DS Anwar? Hari ini DS Anwar tidak memerlukan kaca mata untuk melihat anda? Semua itu adalah tanda-tanda yang rakyat perlu faham.


Kini rakyat mula membandingkan, itu belum menjadi PM?


Minggu lalu beberapa blog malah ada akhbar menyebut hal Datuk Zahid Hamidi bakal menjadi Perdana Menteri. Ini kenakalan berita, tetapi usikan yang merugikan Datuk Zahid sendiri. Dalam satu taklimat tertutup, saya mendengar sendiri dari mulut Datuk Zahid bahawa beliau tidak ada cita-cita dan tidak ada fikiran untuk menjadi PM. Bagaimana berita beliau bakal PM diperbesar-besarkan? 


Yang jelas kepada kita ialah DS Haji Hadi Awang tidak mungkin akan menjadi Perdana Menteri selagi PAS tidak bertanding di 80 hingga 100 kerusi Parlimen. Jika DAP diberi peluang bertanding 80 kerusi Parlimen, dan PKR bertanding 80 kerusi Parlimen, maka baki kepada PAS hanyalah 40 ke 50 kerusi sahaja. Kiraan ini belum masuk lagi parti SAPP, Star dll di Sabah dan Sarawak. Jika YB Senator Abd. Rahman Bakar yang beberapa kali mengalahkan DS Haji Hadi Awang di Parlimen Marang bertanding lagi, mungkinkan beliau akan menjadi Giant Killer lagi kepada DS Haji Hadi. Apakah rahsia kekuatan YB Datuk Abd. Rahman Bakar di sana? Tulisan terkini Saudara Subky Latif sendiri mengiakan bahawa PAS tiada peluang menjadi Perdana Menteri.


PRU14 dijangka pada tahun 2018, kekuatan DS Anwar ketika itu ialah 70 tahun. 


Kesimpulannya mudah, majoriti rakyat Malaysia belum bersedia mengubah kerajaan. Majoriti rakyat Malaysia tidak confident dengan DS Anwar Ibrahim. Sebabnya mudah, DS Anwar tidak meyakinkan dan rakyat masih ragu. Malah DS Anwar pun semakin ragu-ragu dengan dirinya sendiri http://anwaribrahimblog.com/2012/07/04/anwar-timbang-bersara-jika-pakatan-kalah-pru/


Statistik Pilihanraya Pkr kononnya Pakatan akan mendapat 105 kerusi, dan selebihnya mengharapkan Wakil Rakyat BN melompat parti adalah berkaitan dengan berita pengumuman bersara awal yang Anwar maklumkan kepada Financial Times. 


Mereka semakin ragu-ragu dan tidak percaya kepada diri sendiri.


Selamat membaca.
2 Komen:

BERSIH said...

Liong Sik: Dr M kept ‘fully involved’ in PKFZ project

Anonymous said...

BERSIH said...
Liong Sik: Dr M kept ‘fully involved’ in PKFZ project

hey...idiot....we need evidence....show us

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung