KEJUTAN MENJELANG PRU13

on Saturday, January 5

PERANCANG DAN MERANCANG
SEMASA PRU12 (2008), Pak Lah masih berjaya mempertahankan kuasa di peringkat Persekutuan dan beberapa buah negeri. Zaman Pak Lah sangat mencabar kerana ketika itu Krisis Ekonomi dunia khususnya peningkatan Harga Minyak yang melampau-lampau menekan seluruh dunia termasuk negara kita. 

Bukan itu sahaja, harga beras pun turut naik terutama apabila syarikat yang berpangkalan di Hong Kong membeli saham Bernas, hal ini diselamatkan apabila Tan Sri Syed Mokhtar Bukhary berjaya menguasai semula perniagaan beras. Malah, Pak Lah mengambil risiko tidak memberikan Bonus kepada kakitangan kerajaan.

Tiga bulan selepas PRU12, saya dan seorang pegawai kerajaan dari Sabah berjumpa Pak Lah di rumah Pak Lah di Jalan Bellamy, ketika itu membantu Datuk Raymond Tan, Timbalan Ketua Menteri Sabah yang menghadapi krisis dengan kepimpinan parti SAPP yang ketika itu mengambil keputusan meninggalkan BN. Dalam perbincangan itu, Datuk Raymond menerangkan situasi yang berlaku. Kami bertukar-tukar pandangan sambil minum petang. Perbincangan itu di sini, http://www.al-azharrisiddiq.com/2008/06/perbincangan-dengan-pak-lah.html .

Apa pun, banyak perkara yang tidak boleh saya kongsikan di sini, yang penting saya dan pasukan saya sangat berpuas hati kerana berjaya mempertahankan kerajaan persekutuan ketika zaman Pak Lah.

Zaman DS Najib saya kira lebih baik di mana rakyat mempunyai keyakinan yang tinggi kepada DS Najib sebagai Perdana Menteri. TS Muhyidin Yassin turut memainkan peranan besar membantu kepimpinan DS Najib di dalam parti dan kerajaan. Tiada desas-desus konon TPM hendak menjatuhkan PM, sebaliknya ialah DS Najib dan TS Muhyidin Yassin menunjukkan keakraban yang diyakini rakyat.

Di negara-negara besar terdapat agensi-agensi kerajaan yang memainkan peranan penting dalam memastikan survival agama, bangsa dan tanah air dapat terus bernyawa. Di Malaysia, Semasa DSP Joseph Pairin Kitingan menjadi Ketua Menteri Sabah, beliau menubuhkan "think-thank"nya iaitu Institute For Development Sabah (IDS) yang dahulunya Datuk Dr. Jeffery Kitingan sebagainya Pengarahnya. 

1MALAYSIA
Semasa DS Anwar Ibrahim pula, beliau menubuhkan Institut Kajian Dasar (IKD) sehingga hari ini masih berfungsi diketuai oleh YB Datuk Kamaruddin Jaafar yang dihantar ke dalam parti PAS dan mendapat tempat yang besar dalam PAS sehingga ke hari ini. Sebab itulah pemikiran Anwarisme berjaya di bawah masuk ke dalam PAS. Mereka tidak menentang apabila Anwar berkata "I will suppot all effort of Israeli" ataupun fahaman Pluralisme agama yang diucapkan Anwar di Barat. Ataupun semasa Anwar mengumpamakan PAS parti yang "menyusahkan" semasa berucap di Australia.

Hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang turut menubuhkan badan pemikirnya iaitu Penang Institute. Terbaru dalam mempopularkan gagasan "kebebasan demokrasi barat", Penang Institute membawa BJ Habibie.

Dalam sebuah karya agung Empayar China zaman Maharaja Han. Seorang laskar tenteranya telah menulis surat berbelas-belas surat kepada Maharaja Han, namun kesemua surat itu tidak sampai. Akhirnya, surat yang ke-12 sampai juga kepada Maharaja Han. Dia menulis tentang ancaman yang hendak menjatuhkannya. Saya pendekkan, akhirnya mereka yang hendak menjatuhkan Maharaja Han gagal hanya dengan surat itu. Akhirnya laskar itu dilantik sebagai Panglima tentera.

Begitu juga, pada tahun 1998, saya telah menulis surat dan sebuah buku kecil kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan tujuan untuk membantu beliau menghadapi PRU tahun 1999. Hanya pada tahun lalu (2012) selepas 13 tahun berlalu, apabila saya bertemu Tun Dr. Mahathir Mohamad secara personal, barulah saya tahu rupa-rupanya surat dan buku saya itu tidak sampai kepadanya. Bacaan ulangan anda, http://www.al-azharrisiddiq.com/2012/08/eksklusif-bersama-tun-dr-mahathir.html

DS Najib hari ini mewarisi kerajaan simple majority, namun sokongan terhadap DS Najib semakin bertambah apabila semakin ramai YB dari PR memberi sokongan kuat kepadanya khususnya YB Nasharudin Mat Isa, YB Gobalakrisnan dan lain-lainnya itu. 

Amat menakjubkan apabila YB Nasharudin Mat Isa seorang mantan Nombor 2 dalam PAS (Timbalan Presiden PAS) malah seorang yang taat kepada PAS kini berputar arah kepada DS Najib. Begitu juga YB Gobalakrisnan yang begitu taksub kepada DS Anwar, turut meminta rakyat memberi sokongan kepada Najib. Begitu juga YB. Datuk Dr. Hassan Ali, mantan Naib Presiden PAS yang kini senada seiringan dengan perjuangan DS Najib.

Selepas PRU12, kerajaan Perpaduan UMNO-PAS hampir-hampir menjadi kenyataan apabila kumpulan ulama yang diketuai YB Hj. Hadi Awang, YB Nasharudin Mat Isa dan lain-lainnya bertemu beberapa kali. Menjelang PRU13, benarkah akan ada kejutan besar? Tun Razak berjaya membawa masuk PAS ke dalam BN dalam rangka perpaduan ummah, apakah DS Najib pula berjaya menyatupadukan dua parti politik ini bersatu dalam BN?

KEJUTAN PRU13
Jawapannya ada kepada Presiden Pas dan mantan Timbalan Presiden PAS! Merekalah kata kunci nya. Jika berjaya, ianya akan menjadi kenyataan beberapa jam sebelum PRU13!

Selamat Berhari Minggu.

2 Komen:

Anonymous said...

Adakah impian yang bernas ini akan tinggal sebagai satu bayangan di dalam lipatan sejarah Melayu-Islam?
•Mungkinkah ia menjadi satu realiti?!
•Hanya 'ilmu'/'penerangan yang difahami' boleh membawa 'kesedaran'
•Dan hanya 'kesedaran' yang boleh membawah 'perubahan'/'penghijrahan'
•Dan hanya perubahan/penghijrahan boleh menempah realiti

Anonymous said...

Fuhh.. . mantap BN.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung