IDRIS JALA, BANGUNAN MAS, DATO' ONN JAAFAR

on Monday, September 15

MERCU TANDA GARUDA INDONESIA, MERCU TANDA MAS MALAYSIA???
MAS PERLU ADA MERCU TANDA KERANA IANYA LAMBANG PATRIOTIK NEGARA
PADA tahun 1948, apabila Parti Komunis Malaya (PKM) semakin kuat terutama selepas diketuai oleh Ong Boon Hua bersama rakan-rakannya, mereka melancarkan serangan bersenjata ke atas Kerajaan pada masa itu. Kerajaan terpaksa mengisytiharkan Darurat (1948-1960).

Pada ketika itu, kebanyakan anggota pasukan keselamatan terdiri daripada orang-orang Melayu. Kebetulan pada 1 Februari 1948, perjuangan UMNO di bawah Dato' Onn Jaafar berjaya menumbangkan pelan Malayan Union dengan pembentukan Persekutuan Tanah Melayu. Dato' Onn Jaafar bukan setakat meletak jawatan sebagai MB Johor untuk memperjuangkan nasib bangsanya, malah bersara dengan tenang tanpa mempunyai wang dan harta.

Dari tahun 1948-1957, Tanah Melayu ditadbir oleh Pesuruhjaya Tinggi British tetapi di negeri-negeri Melayu, ianya diketuai oleh Raja-Raja Melayu. Inilah kejayaan orang Melayu pada masa itu dengan mengembalikan kedudukan Raja-Raja Melayu sebagai Ketua Negeri di negeri masing-masing. 

Sekiranya mengikut pelan asal Malayan Union, kuasa negeri-negeri dipusatkan kepada Gabenor Jeneral Malayan Union. Kuasa Raja-Raja Melayu di negeri-negeri akan dihapuskan dan semua rakyat Malayan Union adalah rakyat British setaraf dengan rakyat Negeri-Negeri Selat.

Maka, kejayaan pembentukan Persekutuan Tanah Melayu 1948 itu tidak disenangi PKM yang bercita-cita mengambilalih pentadbiran Tanah Melayu. Mereka mahu memerintah Tanah Melayu dengan doktrin sosialisme dan komunisme.
Allahyarham Jen (B)Tun Ibrahim Ismail, Mantan Panglima ATM Sempat Saya Temui (2008), Pengorbannya Kepada Negara Tiada Tolok Bandingan
ISA DAN AKTA HASUTAN
Kerajaan pada masa itu telah memperkenalkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) untuk mencegah, menghapuskan dan mengawal anasir-anasir subversif seperti PKM daripada memporak-perandakan ketenteraman orang awam. 

Akta Hasutan 1948 turut diwujudkan untuk menghalang perbuatan provokasi yang akan menyebabkan negara berhadapan ancaman kekacauan. Kebanyakan negara-negara bekas tanah jajahan British masih mengekalkan ISA dan Akta Hasutan. 

Di Malaysia, walaupun kedua-dua akta ini sangat penting untuk memastikan rakyat hidup dengan aman dan damai, ianya cuba dihapuskan oleh sesetengah pihak melalui pemikiran-pemikiran barat seperti human right, kebebasan, samarata, pluralisme dan sebagainya di mana ternyata slogan-slogan itu nampaknya indah khabar dari rupa.

Dalam era moden ini, PKM sudah lemah di Malaysia tetapi nostalgia dan ideologi mereka tidak pernah mati. Mereka meletak senjata tetapi bukan meletak fahaman komunisme. Malah komunisme itu telah menjelma dalam pelbagai bentuk baharu yang tidak disedari. 

Perbandingannya, perarakan menentang kekejaman Israel ke atas rakyat Palestin berbeza dengan perarakan menimbulkan kebencian ke atas sistem Raja-Raja Melayu. Demonstrasi memboikot ekonomi Israel berbeza dengan demonstrasi menimbulkan keraguan ke atas kuasa Raja-Raja Melayu ke atas negeri dan jajahan takluknya.
CEO MAS YANG PATRIOTIK BERJIWA MALAYSIA TULEN, TIDAK TINGGALKAN MAS KETIKA SENANG ATAU SUSAH, APATAH LAGI MENJUAL BANGUNAN MAS
BANGUNAN MAS
Seseorang yang tidak pernah ditangkap dan diseksa oleh penjajah, bukanlah menghairankan sekiranya tidak sensitif tentang kuasa Raja-Raja Melayu dan teras-teras pembinaan negara ini. Seseorang yang hanya tahu angka-angka Ringgit dan Dollar bukanlah menghairankan jika dia tidak peka pun kepada payung diRaja yang selama ini menaungi rakyat jelata. Jika saya CEO MAS, saya tidak akan menjual bangunan MAS kerana ianya lambang kenegaraan dan patirotik, bukannya setakat mercu tanda MAS sahaja. Hari ini, adakah MAS mampu membina sebuah bangunan seindah itu lagi? Adakah MAS memperolehi keuntungan setelah menjual bangunan MAS itu? 

Kamu tidak boleh berhujah dengan minda Ringgit dan Dollar di hadapan seorang Patriot tulen! 

Saya berpendapat menghapuskan Akta Hasutan adalah suatu kesilapan sejarah. Jikalau hendak dipindah beberapa perkara di dalam akta itu, silakan tetapi dalam konteks negara kita yang berbilang kaum dengan seribu satu macam ancaman ke atas perpaduan, saya fikir tindakan menghapuskan Akta Hasutan boleh menjadi suatu kesilapan yang maha besar pada masa hadapan. Generasi akan datang akan menerima kesannya.

Cuba fikirkan, membaca atau mendengar perkataan Akta Hasutan berbanding dengan Akta Keharmonian, mana satu yang ditakuti oleh sang penjenayah, perompak, pembunuh dan musuh negara. Secara jujurnya, sebut sahaja Akta Hasutan mereka yang mempunyai niat buruk akan menjadi kecut, sebaliknya sebut nama Akta Keharmonian mereka tiada rasa apa-apa ketakutan untuk melakukan jenayah. 

Bersambung...0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung