SAIFUDDIN ABDULLAH, RUPERT COLLVILE (2014) HAROLD MAC MICHAEL(1945)

on Wednesday, September 17

Jurucakap Suruhanjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia
Saya ingin mengingatkan kepada Kerajaan dan rakyat Malaysia akan peristiwa yang berlaku pada tahun 1945. Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua, kuasa-kuasa besar kembali ke tanah jajahan mereka dengan niat untuk memperkuatkan lagi cengkaman mereka.

Di Tanah Melayu, kerajaan penjajah British telah mengambil langkah drastik dengan mengarahkan Harold Mac Michael yang masih bertugas di Palestin, diterbang ke Tanah Melayu, dengan misi utama menjayakan penubuhan kerajaan baharu bernama Malayan Union.

Harold Mac Michael tidak tahu berbahasa Melayu, juga tidak tahu sosio-politik di Tanah Melayu. Dia tidak tahu Raja-Raja Melayu sudah berakar umbi sejak beratus tahun dengan mempunyai kuasa pemerintahan tersendiri. Harold Mac Michael datang dengan tugas memaksa semua Raja-Raja Melayu supaya supaya menandatangi perjanjian Malayan Union.

Jika bukan kerana NGO-NGO dari seluruh Tanah Melayu, termasuk dari Singapura, Sabah dan Sarawak, yang bersatu dan membentuk parti UMNO, barangkali negara kita merdeka lebih lama dari tahun 1957. 

Begitu juga Rupert Collvile dari Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Hak Asasi Manusia. Siapa dia Rupert Collvile?. Adakah dia mempunyai pengetahuan mengenai sejarah dan sosio-budaya rakyat Malaysia? Adakah dia mengetahui bahawa konsep Hak Asasi Manusia tafsiran PBB tidak semstinya sesuai dengan rakyat Malaysia.

Negara kita tanggungjawab kita
Negara kita adalah negara merdeka, sesiapa pun tidak boleh memaksa nilai-nilai asing ke atas nilai-nilai masyarakat Malaysia yang merdeka.

Kita mesti memiliki jiwa merdeka seperti Presiden Sukarno dan Tun Dr. Mahathir Mohamad. Di atas kepercayaan kepada bangsa Indonesia, Presiden Sukarno telah mengarahkan Indonesia keluar dari PBB pada tahun 1965, kerana tidak mahu Indonesia menjadi paksaan Imperialisme Amerika yang berselindung di sebalik PBB. Begitu juga, Tun Dr. Mahathir tidak hendak menjadi hamba IMF, USAID dan World Bank dengan menolak penjajahan ekonomi ke atas Malaysia pada tahun 1998.

Mereka mendesak Malaysia menghapuskan ISA, tetapi di Amerika mereka sendiri menguatkuasakan Akta Patriot. Bahkan di Singapura, PBB tidak ada kekuatan untuk mendesak pemerintah Singapura menghapuskan Akta Hasutan dan ISA! Jadi, mengapa kita negara merdeka mesti tunduk kepada desakan salah satu bahagian di dalam PBB. 

Negara Malaysia hendaklah dibenarkan menggunakan undang-undangnya sendiri, yang diputuskan oleh ahli-ahli Parlimen secara demokrasi. Undang-undang dari luar tidak boleh dipaksakan ke atas negara kita. Perlembagaan negara kita yang merupakan undang-undang yang tertinggi dalam konteks kenegaraan perlu dihormati oleh orang luar.

Negara kita tanggungjawab kita untuk mempertahankannya daripada anasir subversif yang tidak pernah berhenti untuk mengkucar-kacirkan negara kita sehingga hancur, dan akhirnya mereka mengambilalih, mentadbirnya dan mengaut segala hasil bumi negara kita ke negara mereka. 

Apakah anda buta? Lihatlah kekayaan minyak di Iraq dan Libya sekarang, siapakah yang mengaut kekayaan minyak di negara berkenaan? Adakah Amerika dan PBB ada lagi bercakap isu senjata biologi atau senjata nuklear di Iraq? Ternyata ianya dusta bukan.

Dato' Saifuddin Abdullah, dia antara individu yang buta sejarah kerana itulah dia bersetuju Akta Hasutan dan ISA dihapuskan. Bagi kita, jika kita tidak menghasut tiada sebab untuk kita takut kepada Akta Hasutan. Malah, Akta Hasutan itu menjadi pelindung kepada keselamatan, keamanan dan kebahagian di negara kita.

Mari bertanya kepada Dato' Saifuddin, mengapa rumah anda berpagar, mempunyai sistem alarm dan barangkali pengawal keselamatan? Kerana anda takut anasir subversif seperti perompak, pembunuh dan peragut memasuki rumah anda dan mencederakan anggota rumah anda bukan? Samalah juga dengan negara kita, mengapa kita perlu Akta Hasutan, kerana kita tidak mahu anasir subversif merosakkan keamanan negara kita.

Saya sarankan Dato' Saifuddin membaca buku-buku memoir Lee Kuan Yew, kerana Lee Kuan Yew akan mengajar anda bagaimana membentuk sebuah negara yang kuat dan rakyat yang berdisiplin!

Jika tidak bersetuju dengan saya, mari kita berdebat?


0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung